Voorjaarsconcert

3 maart 2019

Het Goois Symfonie Orkest luidt het voorjaar in met raadsels en een koekoek. Het brengt een programma met bijzondere muziek van Britse en Duitse herkomst.

De *Enigma-variaties *van Edward Elgar zitten vol raadsels, maar zijn vooral muzikaal boeiend. Sommige variaties duren nog niet eens een minuut, en het hoogtepunt van dit werk is misschien wel het centrale langzame deel ‘Nimrod’. Elgar haalt alles uit het orkest dat mogelijk is, met een onmiskenbaar Brits geluid.

Johan Naus en Judith Wijzenbeek soleren samen in het Concert voor Klarinet, Altviool en Orkest van de Duitse Max Bruch. Altvioliste Wijzenbeek is een telg van de Hilversumse strijkersfamilie, die in diverse ensembles steeds meer naam maakt. Naus is onder andere klarinettist in het Orkest van het Oosten en lid van het Ensemble voor hedendaagse muziek E88. Hij neemt de solopartij over van de onlangs geblesseerde Arno Piters. Het concert van Bruch is een voorbeeld van een redelijk onbekend stuk, dat volgens dirigent Joost Geevers absoluut de moeite waard is.

De link tussen Duitsland en Engeland ligt bij het korte werk van Frederick Delius, een Brit met Duitse wortels. In zijn verstilde compositie horen we de eerste koekoek van het voorjaar. Zo begint het voorjaar bij het Goois Symfonie Orkest.

Mede mogelijk dankzij

De gemeente Hilversum