VerhalenParade

donderdag 7 februari 17.00 – 21.00 uur

Op donderdag 7 februari vindt in Hilversum op De Stookplaats (Werf 35) de VerhalenParade plaats vanaf 17.00 – 21.00 uur. Met dit festival sluit Hilversum het 100-jarig jubileum als Mediastad feestelijk af. Tijdens het festival zijn verhalen voor én door Hilversummers over de mediastad te zien, te beleven en te maken. Toegang is gratis en men kan naast het ervaren van de verhalen ook zelf meedoen aan activiteiten en genieten van livemuziek, een hapje en een drankje van enkele foodtrucks.

100e Verhaal als afsluiting 100 jaar Mediastad

In het afgelopen jaar is er met inwoners en bezoekers van Hilversum teruggeblikt op het verleden en vooruitgekeken naar de toekomst van onze Mediastad. De mooie en persoonlijke verhalen die dit opleverde zijn vastgelegd. Tijdens de VerhalenParade kunnen bezoekers de in totaal 99 verzamelde verhalen komen bekijken. Een aantal verhalenvertellers is zelf aanwezig om hun verhaal toe te lichten. Er is een expositie met foto’s gemaakt door Hilversumse fotografen. En de bibliotheek verzamelde geschreven verhalen welke allemaal te lezen zijn die dag. Door met bezoekers de VerhalenParade te beleven maken we zo gezamenlijk het 100e verhaal waarmee we het jubileumjaar afsluiten.

Programma de VerhalenParade

Naast het ontdekken van de verhalen die al gemaakt zijn, is er nog veel meer te doen voor zowel volwassenen als kinderen. Volg een workshop Mediaverhalen schrijven of laat je eigen verhaal omschrijven tot een gedicht. Geniet van optredens van singer-songwriters of deel je eigen verhaal over de stad met het publiek in de ‘Piaggio’, een verhalen-tuktuk. Kinderen kunnen ook hun eigen verhalen delen en meedoen aan de The Star Show, een quiz over de nieuwe media.

GLITTER GLAMOUR HILVERSUM (Tussen 17.00 en 21.00 uur)

Speciaal voor de gelegenheid staat de prachtige, witte limousine die ook in ‘Glitter Glamour Hilversum’ te zien was nabij De Stookplaats. Men kan op de foto met of in de limo en deze foto’s zullen kort na het event (gratis) online komen te staan.

MEDIAMILE THE STAR SHOW (Tussen 17.00 en 19.00 uur)

Kinderen kunnen een mediaquiz doen en tickets winnen voor Beeld en Geluid!

BROODJE VERHAAL (Tussen 17.00 en 21.00 uur)

De vrolijk gestreepte ‘TukTuk’ van Live Hilversum heeft afgelopen maanden enkele malen op de Markt gestaan waar mensen aan Kevin op camera hun mediaverhalen deelden. In dit geval kan het aanwezige publiek als een soort babbelbox hun verhaal kwijt bij de Piaggio!

UIT DE OUDE DOOS (Tussen 17.00 en 21.00 uur)

In een ingerichte ruimte in De Stookplaats zijn de films te bewonderen met verhalen over onder meer de geschiedenis van MOUT, het Metropole Orkest, Hotel/Theater Gooiland, de Wisseloord Studio’s én 50 jaar Fabeltjeskrant. Daarbij wordt een kort verslag over 100 jaar mediastad van Beeld en Geluid vertoond.

De items die we het afgelopen najaar hebben gemaakt, zijn terug te zien op ons YouTube-kanaal.

FOTO’S (Tussen 17.00-21.00 uur)

Jos Elshoud (fotograaf van Fotoclub Perspectief Hilversum) en Stef Tapking (student MBO College Hilversum) hebben gebouwen op de gevoelige plaat vastgelegd die in de afgelopen jaren van waarde zijn geweest voor de media.

TEKSTEN (Tussen 17.00-21.00 uur)

Op een groot touchscreen kan het publiek de 33 mediaverhalen lezen die zijn ingezonden door Hilversummers. Deze zijn het afgelopen jaar verzameld door de Bibliotheek. Daarbij hebben leerlingen van het Roland Holst College hun visie op de toekomst van de media op papier gezet. Deze verhalen zijn allemaal te lezen in De
Stookplaats.

OPTREDENS SINGER-SONGWRITERS


Maria Elzinga (17.00 uur)
De Groningse Maria Elzinga is een geboren zangeres. Al op hele jonge leeftijd weet ze mening familielid te verbazen met haar stem. Ze is dan ook niet weg te slaan bij haar piano waar ze graag oefent op bestaande nummers. Na het winnen van de publiek- en jury prijs tijdens een zang contest op haar middelbare school, waar Jacques d’Ancona een van de juryleden was, weet Maria dat ze meer wil met zingen. Tijdens haar studententijd treedt ze geregeld op met de Diamond Girls, een groep zangeressen die nummers zingen over sieraden en fashion. Hier speelt ze covers van onder andere Adele, Hozier en Sigrid. Na een drukke afstudeerstage en scriptie is het nu weer tijd voor de muziek!

Gaby & Job Kaihatu (18.00 & 19.00 uur)
Job en Gaby Kaihatu zijn al vele jaren een stel en de gezamenlijke liefde voor muziek heeft in hun leven altijd een grote rol gespeeld. Ze volgden bijna tegelijkertijd hun studie aan het Hilversums Conservatorium, speelden samen in formaties als Sonny’s Inc en Sisters, maar gingen ook hun eigen muzikale weg. Als duo zijn ze gek genoeg tot nu toe alleen bij gelegenheid te horen en te zien geweest, maar daar is sinds een sfeervol optreden in Mi Casa Su Casa in hun woonplaats Baarn verandering in gekomen!

Ze spelen graag in intieme setting. Hun repertoire bestaat uit een mooie, sfeervolle mix van jazz, latin en easy popsongs in verschillende talen. “Echte” liedjes, daar houden ze van. Liedjes van het begin van hun muzikale loopbaan tot nu; allebei een stukje ouder en wijzer geworden en vele ervaringen rijker.


Hella de Boer (20.00 uur)
Het maken van lijstjes is een kun op zich. En in het verleden gemaakte lijstjes bieden geen garantie voor de toekomst. Hella de Boer speelt een stuk uit haar cabaretvoorstelling “Dingen”. Over dingen die ze nog wilde doen, dingen die maar in haar hoofd blijven zitten en uitvindingen die vooralsnog niet heel erg aanslaan. Hella wordt hierbij begeleidt op piano door haar zoon Dion.

Eva Scheltema (20.30 uur)
VEYA (Eva Scheltema) weet haar multidisciplinaire persoonlijkheid in één performance te stoppen waarin ze zowel als producer, als violiste en als vocaliste optreedt. Door haar vioolklanken te combineren met live electronics creëert ze haar eigen, uiteenlopende geluid binnen elektronische pop met invloeden van RnB

THE FAIR GROUNDS

Zes bezoekers kunnen tegelijk op het ‘treintje’ van ‘The Fair Grounds’ gaan zitten, tot kunstwerk verheven kinderattractie in de kleuren van De Stijl, de beroemde kunstenaarsbeweging met ondermeer Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Zowel kinderen als volwassen kunnen meedoen. Alle deelnemers krijgen een VR-bril op. Met één druk op een grote rode knop gaan alle attracties tegelijk aan. In de virtuele wereld maak je binnen 90 seconden een rondrit door Venetië of Amsterdam alsof je in een achtbaan terecht bent gekomen, in 360 graden én in stereo-beeld.

The Fair Grounds is een kleurrijke experience voor zowel de deelnemers als de toeschouwers, maar geeft ook kritiek op de manier waarop oprukkende toerisme middeleeuwse binnensteden als Amsterdam en Venetië reduceert tot eendimensionale pretparken. De stad als decor voor de massatoerist.

JOUW (MEDIA)VERHAAL ALS GEDICHT

Altijd al je verhaal in dichtvorm willen hebben? Na de zeer succesvolle Avond van de Stadsdichter in Podium de Vorstinmag ze tijdens de Verhalenparade natuurlijk ook niet ontbreken… Stadsdichter Mieke Van Zonneveld. Vanaf 18.00 uur zal Mieke jouw (media) verhaal omtoveren tot een prachtig gedicht.

Mieke van Zonneveld is sinds januari 2018 de 2de stadsdichter van de gemeente Hilversum. In die hoedanigheid publiceert ze in ieder geval 8 gedichten per jaar. Hieronder vallen onder meer een gedicht als eerbetoon aan een gerenommeerde Hilversumse dichter en een gedicht dat speciaal voor een eenzame uitvaart wordt geschreven. Daarnaast krijgt de stadsdichter de opdracht mee om inwoners – jong en oud – zoveel mogelijk enthousiast te maken voor de dichtkunst en literatuur. Lees hier meer over de stadsdichter van Hilversum.

Workshop mediaverhalen schrijven

Marketeer, communicatie-adviseur en copywriter Maya Noordam geeft om 18.00 en 19.30 uur een interessante en leerzame workshop hoe je jouw media-ervaring, -herinnering of -beleving in een pakkend verhaal op papier kunt zetten. Neem (gratis) plaats in onze workshopruimte en ontvang in een 45 minuten durende workshop enkele tools om jouw verhaal op interessante wijze te documenteren.

VERLEDEN & TOEKOMST

Tijdens De VerhalenParade blikken we natuurlijk niet alleen terug op de afgelopen 100 jaar media, maar kijken we ook naar de toekomst. Speciaal daarvoor treed het gelegenheids-medium Sharp aan.

Wie weet wat voor een toekomst in de media voor jou in de lucht hangt.

Durf jij het aan?

Natuurlijk wordt er ook aan de inwendige mensch gedacht!

Koffie K’tje, Patatje-Met & Meat-up zijn met de foodtrucks aanwezig om je te voorzien van het meest heerlijke streetfood.

100 jaar Mediastad

Op 27 februari 2018 was het precies 100 jaar geleden dat de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) in Hilversum werd gevestigd. Dat bleek het begin van een eeuw Nederlandse mediageschiedenis. Anno 2018 gaan 365 dagen per jaar 24/7 verhalen vanuit de Mediastad de hele wereld over. Dat vierden we afgelopen jaar op verschillende momenten samen met mediaprofessionals, Hilversummers en mediamakers. De verhalenparade op 7 februari vormt de afsluiting van het jubileumjaar 100 jaar Mediastad.

 

VerhalenParade

Datum 7 februari
Tijdstip 17.00 – 21.00 uur
Locatie De Stookplaats, Werf35
Gratis toegang