Prikkelarme Kermis

24 april 2019

 

Prikkelarme kermis

Op woensdag 24 april tussen 16.30 uur en 18.00 uur is het tijd voor een prikkelarme kermis voor kinderen en volwassenen: zonder muziek en flitslampen.

Vorig jaar heeft Kermis Hilversum voor het eerst een prikkelarme kermis georganiseerd. Dit was een zeer groot succes. Zo kunnen mensen die niet tegen al dat lawaai kunnen ook eens lekker naar de kermis. Het kan dan gaan om mensen met autisme, ADHD, epilepsie of hooggevoeligheid.

Wethouder Karin Walters en de kinderburgemeester zullen de prikkelarme kermis feestelijk om 16.30 uur openen. De kermis is voor iedereen toegankelijk. Scholen in het Speciaal Onderwijs en Speciaal Basis Onderwijs in Hilversum hebben een aparte uitnodiging gekregen. De kermis organisatie hoopt op een gezellige middag voor iedereen.

 

Doelgroep

Kinderen met autisme hebben vaak geen filter, daardoor komen alle geluiden, lampen en bewegingen op hetzelfde niveau binnen en kunnen ze snel overprikkeld raken, bij elk kind uit zich dat op een andere manier. Dat betekent dat het voor deze kinderen lastig kan zijn om bijvoorbeeld naar een festival, markt of kermis te gaan. Op de prikkelarme kermis worden daarom alle lampjes, muziek en jingles uitgezet, zodat deze kinderen ook kunnen genieten van de attracties. Naast kinderen met autisme zijn ook kinderen die om andere redenen snel overprikkeld zijn welkom op de prikkelarme kermis. Kinderen met ADHD of hoogsensitiviteit hebben bijvoorbeeld ook baat bij een rustige omgeving.