De Luizenmoeder (AVROTROS)

“Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent!” Wie de eerste zin van dit liedje heeft gehoord, krijgt het niet meer uit z’n hoofd. En dat allemaal dankzij ‘De Luizenmoeder’, de NPO 3-serie die begin 2018 onverwacht een enorme hit werd. Het reilen en zeilen op een basisschool, inclusief klassenapps, verjaardagsetiquette en overijverige hulpouders, bleek voor velen herkenbaar. De wekelijkse uitzending van ‘De Luizenmoeder’ trok miljoenen kijkers, maar de serie bleek ook online een groot succes.

Uitgesteld kijken-record

Stichting Kijkonderzoek (SKO) liet na de derde aflevering van 28 januari al weten dat ‘De Luizenmoeder’ een uitgesteld kijken-record brak. Die bewuste aflevering werd in de week na uitzending namelijk door 420.000 mensen online teruggekeken.
Bovengenoemd liedje komt op conto van Ilse Warringa, die de veelbesproken juf Ank speelt. De uiterst herkenbare tekst en melodie werden vervolgens door velen gekopieerd.

Onverwacht succes

Ook voor Warringa, die de serie samen met Diederik Ebbinge (directeur Anton) en Eva Aben schreef, kwam het succes onverwacht, zo vertelt ze in Margriet. “Ik dacht dat dit soort ironische humor voor fijnproevers was. Want mensen zijn tegenwoordig hapklare brokken gewend. Daarom denk ik: hoe kan het dat zo veel mensen dit leuk vinden? Daar ben ik van in de war geraakt.”