Carla van de Puttelaar – Stillness

Zaterdag 15 sept. t/m zondag 9 december

Carla van de Puttelaar maakt internationaal furore met haar prachtige verstilde werken, waarin vrouwen in een eigen wereld lijken te zijn. ´Stillness´ laat voor het eerst een unieke selectie foto’s en video’s  zien met speciaal voor de expositie gecomponeerde soundscapes. Een artistieke primeur!

‘Stillness’ is te zien in Museum Hilversum van zaterdag 15 september t/m zondag 9 december.

De tentoonstelling

Het vrouwelijke gezicht en lichaam zijn een belangrijk onderwerp voor Carla van de Puttelaar. Daarnaast onderzoekt ze ook de huid en textuur van bloemen, waarin ze dezelfde fascinerende gevoeligheid en sensualiteit ontdekt als in haar vrouwelijke modellen. Haar videoseries ‘Galateas’ en ‘Touch’ demonstreren dit met bewegende handen die het eigen lichaam strelen of een verkennende relatie met elkaar aangaan.

Tentoonstelling Stillness Museum HilversumHet sublieme gebruik van licht, schaduw en compositie onderstreept haar liefde voor de portretten van Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. Met donkere achtergronden die worden verlicht door de speciale kwaliteit van natuurlijk Nederlands daglicht laat ze jonge vrouwen in eenzelfde zacht licht baden als Vermeer zijn meisje met de parel.

Bijzonder zijn de gecomponeerde soundscapes bij de werken, een coproductie van Van de Puttelaar en Paul Cupido. Van videokunst, fotografie en muziek heeft  de kunstenaar zorgvuldige, indrukwekkende composities gemaakt. ‘Stillness’ heeft zowel mystieke als poëtische kanten,  prikkelt en roept vragen op over hoe in de mediakunst de zoektocht naar betekenisgeving en schoonheid tot uitdrukking komt. De expositie ‘gets under the skin’!

Carla van de Puttelaar

Van de Puttelaar (1967) is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar werk is buiten Nederland ook tentoongesteld in onder andere Engeland, Frankrijk, Korea en de Verenigde Staten. Werk van haar hand bevindt zich in de collecties van o.a. La Maison Européenne de la Photographie (MEP) (Parijs), Kunst Museum Winterthur (Winterthur), Museum Voorlinden – Caldic collectie (Wassenaar), Huis Marseille Museum voor Fotografie (Amsterdam) en Het Stedelijk Museum (Amsterdam). Zij wordt in Nederland vertegenwoordigd door Kahmann Gallery (Amsterdam).

Kunstenaar van het jaar 2019

Carla is genomineerd voor ‘kunstenaar van het jaar 2019’

Je kunt nu je stem uitbrengen op jouw favoriete hedendaagse en onsterfelijke kunstenaars. Stemmen kan op de site van kunstenaarvanhetjaar.nl. Op vrijdag 9 november wordt de winnaar van de eretitel Kunstenaar van het jaar 2019 bij de opening van de Kunstweek bekend gemaakt. Ook worden dan de Briljanten Kunstenaar van het Jaar en het Talent van het Jaar bekend gemaakt.